måndag 30 maj 2011

I take the battle against you sickness.

Efter två eller om det är tre omtumlande dagar i Sarajevo sitter vi nu på tåget till Budapest, en elva timmars resa. Jippie. Med passkontroller och biljettcheck fem gånger i sekunden. Och drogbombpolishundsak.
Trots att vår reskomis mellan Ploce och Sarajevo sa att det var svinkallt i Bosninen så var det jätte varmt! Och jättebilligt. Vi sov på ett hostel för 7euro per natt. Billigt är bra. Men återigen, man får vad man betalar för.

På dagarna gick vi runt, runt och runt och tittade på alla 3472 moskeer, synagoger och ortodoxa kyrkor. Cathedral of Jesus Sacred Heart, New and Old Serbian Ortodox Church, moské, moské, moské och så vidare. Vi såg The Latin Bridge, bron där första världskriget utlöstes (Gavrilo Princip sköt arvtagaren Franz ferdinand därifrån). Även massa marknader med allt från frukt till vattenpipor till giganteiska silverfat till vackra tyger till smycken. Plottrigt och krimskramsigt, precis som vi gillart.

Efter allt omkringvandrande köpte vi solvarma jordgubbar och satte oss i mitten av gamla stan, som vi bodde i, och tittade på folk och lyssnade på allt myller av helt obegripligt prat från alla uteserveringar.

På kvällarna gick vi runt, runt och runt och letade efter kalas och människor att snacka med. På lördag kvällen träffade vi några killar som berättade om kriget. Kändes ganska surrealistiskt när de satt och berättade om hur det var, hur de gömde sig i källaren i fyra år och hur stort hatet för gubbarna som gjorde det var. En av dem hade en skottskada i vaden som han fick då. Helt surrealstiskt.

Vi satt och snackade med dem till klockan 05.00 sen vände vi hem, hämtade våra väskor, checkade ut, tog taxi till tågstationen och segade upp oss på tåget vid 06.55. Så det är liksom natt för oss nu. Eller ja i våra huvuden. Typ.

Cevapcici!
 The Latin Bridge
 En av alla tusen
 Några av alla miljarder duvor
 Krimskrams och plotter
Europas sunkigaste hostel

Hej alla bleka svennebananer!

Makarska var b e a utiful. Vattnet var turkost. Inte redigeratförApollokatalogturkost utan turkost på riktigt. Underbart.

Efter mångt om mycket hittade vi till Hostel Makarska som drevs av en söt liten tysk tant och som egentligen var ett litet tilläggshus på hennes bakgård. Men det var billigt och vi var de enda där så vi kunde leva så mycket rövare vi ville. Vilket vi inte gjorde för vi sov för det mesta. Både dagtid och nattid.

Efter två stekdagar vid stranden åkte vi idag vidare mot Bosnien. Fast, först försenad buss mot jaa... vad som såg ut som ett krigshärjat Ploce. Tågstationen där ska vi inte ens prata om. Tågresan ska vi inte heller prata om. Kvavt, svettigt helvete med många långa stopp och poliskontroller och biljettkontroller och krånglande tåg så det blev byte till buss som var ett ännu kvavare, svettigare helvete och nu väntar vi på att komma fram. Tåget såg ut som ett godståg men det var donerat från Sverige i alla fall!

 Paradise!


 Så jäääv..tte vackert!
 Men vi fattade att ni inte fattar hur fint det var, så en film kanske?
 Och så lite överdriven posing på berget
 Vi ber till St. Antonio att han ska hjälpa oss att hitta allt vi söker
 Och så fick hon äntligen hålla i solen
 Skit-Ploce
Skit.tåg

Over and out.

See you in paradise!

Shit-oh-my-god vad bra vi har haft det i Rimini! Vi har verkligen kännt oss som en del av "sunflower" familjen. Alla, inklusive personalen känns som bröder och systrar. Vi har lagat mat tillsammans nästan varje dag, solat, badat, pratat i timmar, dansat och festat med våra nya familjemedlemmar från hela världen (Argentina, Ryssland, Australien, Skottland, Japan, Spanien och så klart Italien).

Igår hade vi hejdå fika med glass vid den stora fontänen. Mycket skratt, prat och filosoferande. Vi kommer verkligen sakna alla även om vi är nöjda och vill åka vidare. Så efter lång väntan sitter vi nu på färjan till Kroatien. Den var billig. Men man få vad man betalar för. Sunkig, stinkande hytt med en halv säng var tillgodo. Yummi!

Nu ska vi bara vänta en natt tills vi får se Kroatien och Makarska.

Grattis till Josefin Nordgren som har fyllt år! <3

Bilder från bästa veckan ever!

 Matlagning på hög nivå

 SqueezeSqueeze!
 Tävlande med kocken om vem som skulle laga maten (det blev han)
 Kvällshäng på Sunflower City

 Gino, Ciro och Andrea
Vårt älskade Coconuts!

P.S Pizzan, pastan och glassen är bäst i Italien. End of story.

torsdag 19 maj 2011

Odör - Deodorant 1 - 0

Idag satt vi ute och chillade i trädgården. Nikolina luktar sig i armhålan, tittar på Moa och gör en grimas, luktar igen.. tittar frågande på Moa. Luktar en gång till och säger: "Det luktar intorkad deo och fotbollsstrumpa.. och något djur". Som sagt, efter nästan 2 veckor på luff luktar man inte fräscht alltid.

Mer kurriosa: Dom fluffar upp sanden på stranden! Dom går runt med någon slags snöslunga typ, och sen när dom har gått förbi är sanden alldeles fluffig. Ballt.. tycker vi.

Tackochhej!






 Hemma

onsdag 18 maj 2011

Elvis lever!

Ja, vad gör vi på dagarna egntligen? Äter frukost, går ner på stranden, bränner oss, gnäller över att vi har bränt oss, går tillbaka till hostellet och hänger med folket, äter, sminkar oss och går ut på krogen. Typ

Lite kurriosa då: Vi har träffat en som heter Elvis, som vi dissade ganska snabbt, det finns en glass som heter "Super Blob" som är god, vår Riminibästis är kock och ska laga mat till oss imorgon, en som jobbar här vill ha oss som svenskalärare, vi får äta hur mycket Nutella vi vill till frukost (vilket vi gör), vi har ingen ångest för att vi inte gör någonting på dagarna (alls), vi har bestämt att ta en liten tripp till Bosnien, vårat liv just nu är en dans på rosor!

Vi åkte en sväng till Verona och bjder på lite bilder från den romantiska staden:

Veronas operahus
 Tar man på Julias högra bröst så kommer Amors pilar träffa dig (så nu väntar vi)
 Här låser man fast sin kärlek så varar den förevigt
 Julias balkong
 Kärlekens fontän

Nikolina + Drömprinsen

måndag 16 maj 2011

söndag 15 maj 2011

Milano levererar. Big time!

Milano. Staden, myten, legenden var allt vi hade hoppats på och lite till. Maten var fantastisk men glassen var nog ändå den som tog priset. Ben and Jerry.... ni har konkurrens!

Dag 1 spenderade vi med att vandra omkring i stadskärnan. Vi klättrade upp för alla 900 trappsteg (det sades vara 900 i alla fall) i den helt genomsjuka och fantastiskt vackra katedralen Duomo. Strosade runt i Galleria Vittorio Emanuele och tittade på Chanel, Prada, Gucci med mera med mera. Besökte Castello Sfortzesco som numera är museum för alla möjliga utställningar.

Sen en sväng hem, duscha, leta mat och vidare till Corso Como, stadens bästa bar- och nattklubbsgata. Oj. Oj oj. Dyrt att komma in överallt. Miljontals inkastare som hävdade att deras klubb var bäst. Vi åkte dit på en riktig gubbklubb som hade "Prada night" och kostade 25 euro att komma in. Vi spenderade ca 5 min där sen hängde vi på torget istället där vi fick tre kompisar som inte snackade ett ord engelska. Italienska, albanska och svenska mix. Guldklimpen för kvällen blev ändå vår nya bästis Federico som översatte alla italienska "komplimanger" och var så himla himla råsnäll! Han fixade till och med så att hans kompis skjutsade hem oss för metron gick inte på natten.

Dag 2 tog vi sovmorgon till tolv sen drog vi inte till stan och vandrade omkring i Milanos "gamla" kvarterer. Hittade mysig restaurang med fransk dukning i ett valv som vette mot ett gammalt vackert konsthus. Strosade runt en sväng sen begav vi oss mot Piazza Duomo där Federico berättat att det skulle vara något AC Milan grejs.

H E R R E G U D ! Vi stod i 2 timmar i stekande sol och väntade och väntade på laget med hundratals andra något mer fotbollsintresserade. Vi fattade ju ingenting. Trångt, svettigt och helt galet. Men till sist kom Zlatan och de andra pöjkarna. Vilken folkfest! Fotboll är uppenbarligen stort för entusiaster.
Sen skulle vi hem men blev sittande i tuben som tydligen var kaputt. I två timmar bara satt vi och väntade och fattade ingenting för Italien kan tydligen inte informera på engelska. Hittade en australienare som skulle till samma hostel så vi agerade guide och visade honom vägen. Duscha, äta och sen till Corso Como igen.

Vilken kväll. Vilken vilken jävla kväll.

Efter tre timmars nattsömn är vi nu påväg till Verona, Romeo och Julias stad:)

 Duomokatedralen
 På topp på toppen!




torsdag 12 maj 2011

Full i fan och bajsnödiga

Nattåget rullade in på Basel där vi skulle av. Fast det var fel Basel, så vi fick ta ett annat tåg till rätt Basel, ännu ett tåg till en stad som hette typ Lasange och efter det ett tåg till mot Geneve. Det var en jobbig morgon. Alla små minuter vi väntade tog vi powernaps hejvilt!

Framme i Gevene då. Man ska aldrig förvänta sig något! Vi hade, trots att vi vet att det är Schweiz andra största stad, tänkt oss att det skulle vara en liten pitoresk by. Men näe! Det är ju skitstort! Och jättefint! och total sommarvärme! Med massa vatten, många kulturer och fantastisk arkitektur. Vi strosade runt ett tag och hittade ett hostel. "Fully boked". NEEEEEJ! Vi frågade om det verkligen var fullt. Ja, men inte för två små svenska flickor. Så vi fick en varsin säng i alla fall.

Sen var det lunch. Vi åt med en kille från Kanada, han var väl trevlig men.. Vi fick inga bra vibbar så vi skakade av oss honom och gick iväg på upptäcksfärd! Som sagt, Geneve var större än vi hade tänkt oss. Vi gick vilse. Hittade bara inte. Ännu mer vilse. Nikolina blir nipprig och nervös. Men Moa tar lugnt med Nikolina in i en spårvagn och bort från vilsenheten.

Tillbaka på hostellet för en efterlängtad dusch och byte av kläder efter tre dagar. När vi skulle gå ut från hostellet för att äta så BAM! Där sitter Kanadensaren och väntar på oss! Paniken växer. Men vi lyckas på något sätt smita ut utan att han ser oss.

Har ni ätit fondue någon gång? Det har vi nu. Med ost! Massa masssa smält ost och några små brödbitar. Himmel! Så där satt vi och fondueade i någon timme innan vi blev fulla i fan! Så vi gav oss iväg och levde rövare. Vi snackade med folk lite här och där. När dom fick slut på engelska gick vi till någon annan och så vidare. När vi tyckte att det var sent (kl 22.00(vi hade varit uppe sen 06.00)) flöt vi vidare till hostellet och tänkta att nu ska vi få sova i våra sängar. Men nej! Då ligger det redan någon i Moas säng! Hong Kong hade ockuperat den. Så hon fick snällt gå och be om nya lakan och bädda i en annan säng.

Nu sitter vi på Donken och vänta på tåget till Milano. Förväntansfyllda och lite rädda för alla varningar vi har fått om italienare vs svenskar med blont hår. Men det ska nog gå bra. Vi har ju fått lite tips om hur man ska slå dom av Susanne som är erfaren.

Au revoir!

tisdag 10 maj 2011

Sista dagen i Ämstördäm

Efter ännu en god natts sömns (viva la luftmadrass!) satt vi med Susanne och åt långfrukost medan regnet drippdroppade på fönstrena. Just det, husen är speciella här. Smala och höga och de flesta lutar lite hit och dit. Takhöjd, här snackar vi takhöjd! Vi är ju i övrigt inte särskilt långväxta men här känner vi oss lite smått som Teskedsgumman, men på ett mysigt sätt.

Efter två dagar med kringvandring här i stan så beslutade vi att driva runt på Tropenmuseum, ca 5min promenad från huset. Ett fantastiskt museum! Tre våningar fyllda med utställningar om savannen, regnskogen, Indien, New Guinea, Sydost Asien, västra och norra Afrika, Latinamerika, Karibien, världsmusik och återkommande utställning om färgen röd och dess betydelse i olika länder, kulturer och religioner.

Vi låg i en myshörna och lyssnade på en arabisk saga om Layla och Majnun och deras förbjudna kärlek. Vi gömde oss för barngruppen som lät alldeles för mycket. Vi petade på saker även fast det stod DON`T TOUCH. Vi åt indiskt konstig men god paj.

Efter några mindre sammanbrott lade vi oss i Oosterpark, som är preeecis bredvid där vi bor hos Susanne och Bo, där vi solade och åt glass och Moa fick fågelbajs på foten och klappade hundar och Moa blev jagad av en storkarmé och så vidare..

Här kommer lite promotion! Sysslingen Bo har ett band, Jungle by night, och nu ska vi föra deras musik till Sverige. Så gott folk, lyssna och sprid! http://www.youtube.com/watch?v=3Iulpj6aMqc

Här kommer lite bilder på Amsterdam, ikväll sticker vi till Geneve! Ha det det så dåligt gott folk!

 Värnamo
 Köpenhamn


 Kupéisar på tåget
 Oosterpark
 Amsterdam
 En vanlig hederlig husbåt
 Vondelpark

Vondelpark